Wednesday, July 13, 2011

: Punca lelaki tinggalkan teman wanitanya

salam semua blogger

:)

korang.korang.korang
sihat tak?
mesti sihatkan kalau tak mana ada korang baca belog ini
Thanx yang berkunjung ke sini~~

okey lagi beberapa minggu lagi
aku akan pergi praktikal.Tapi lom dapat feedback lagi ;)
risau nie ~~~

kawan-kawan tadi aku berbahas-bahas cakap
melalui facebook dengan kaka aku yang nombor 6

Kaka aku kata versi sabah okey
~ nang kau rasa aku nie ego ka?

aku- ntahlah aku pon tak tahu sebab aku pon perempuan jugak

kaka- ish kau nie semua enda tahu.

aku(geram) -kau nie kan

*kaka aku nie selalu gaduh sama bfnya.

aku pon bagilah dea pendapat.

punca mengapa seseorang lelaki meninggalkan seseorang wanita
atau hilang sabar terhadap seseorang wanita.


*Wanita tu cuba untuk ubah perangai/cara hidup lelaki
Setiap orang ada personaliti, perangai dan cara hidup mereka yang tersendiri. Personaliti atau perangai ini berbeza-beza mengikut latar belakang, asuhan mak bapa masa kecil, keadaan keluarga, genetik, persekitaran tempat membesar, proses pembelajaran dan pengalaman. Perangai atau personaliti seseorang adalah sangat sukar untuk diubah. Malah ia boleh dikatakan hampir mustahil untuk diubah. Kalau boleh ubah pun, mungkin ia memakan masa bertahun-tahun lamanya. Jadi, jangan sekali-kali mendesak teman lelaki atau kekasih anda untuk berubah. Walaupun mungkin dia mempunyai banyak kelemahan, cubalah terima kelemahan dan keburukannya tu. Jangan sekali-kali desak dan paksa dia buat perubahan. Bagi dia masa. Hormati dia. Jangan ungkit-ungkit dan perbesarkan kelemahan yang dia ada.

*Wanita tu terlalu meminta-minta. Terlalu materialistik. High maintenance.
aku rasa yang ni aku tak payah nak ulas panjang. Sebab semua orang faham kan. Pendek kata, perempuan yang suka demand lebih-lebih, tak sedar diri, sangatlah memeningkan kepala lelaki. Sikap perempuan yang suka meminta-minta ni hanya akan membebankan fikiran lelaki yang memang sentiasa sibuk dengan pelbagai tugasan dan tanggungjawab lain. Jangan sekali-sekali anda kusutkan hati dan perasaannya dengan meminta-minta apa yang dia tak mampu. Jangan sekali-kali anda mempertikaikan kredibilitinya kalau dia tak mampu untuk tunaikan hajat dan keinginan anda.

*Wanita tu suka eksyen, ego dan besar diri.
Walaupun mungkin anda lebih berpendidikan dan mempunyai kerja yang lebih bagus dari teman lelaki anda, jangan sekali-kali eksyen, sombong, ego dan besar diri. Ini pantang besar bagi lelaki. Lelaki sangat tak boleh terima jika ada wanita yang cuba untuk berlagak hebat dan tunjuk ego lebih daripada dirinya. Memang itu fitrah lelaki. Ego dia mesti lebih tinggi dari ego perempuan. Kalau ada wanita yang cuba tunjuk eksyen, maka tak lama memang kena tinggal la perempuan tu. Tak percaya itu terpulang.

aku tulis benda nie bukan nak nasihat kaka aku jer.tapi untuk diri aku sendiri;)
kaka aku degil tau.

tau tak kaka aku reply masej kat chat box satu ayat jer.
*nang kau sudah matang.Terima kasih ;)

Aku pon balas
:matang sedikit sahaja untuk hari ini.kaka janganlah biabaw begaduh.
kawinlah cepat2.

p/s kita wanita perlu menyedari yang memimpin kita iaitu lelaki.Bukan kita
seperti pemimpin untuk lelaki.and then lelaki memang fitrah menjadi seorang yang ego.
if kita nak ego jugak.memang tak boleh tahan lama punya itu hubungan;)

No comments:

Post a Comment